Carnival Dictionary

 

En Carnival Dictionary – ordlista – som kan vara bra i karnevaltider. Vill du läsa mer om trini talk? Kolla länkarna längst ner på sidan.

Bacchanal - ”tungt”, förvirring, bullrig händelse.

Bam bam, Bamsie, Boomsie, Boom-boom, Bumpa, Bampa – rumpa.

Band – En grupp ”Carnival masqueraders” med costumes designade på ett tema. Ett band kan ha 4,000-7,000 personer fördelade på 25 eller flera sektioner, alla med sitt eget tema och flera lastbilar  med egna soundsystems med musik. Varje band har en kung och drottning, som har större och mer prålig ”costume”.

Calypso – Musik som härstammar från Trinidad & Tobago. Sångtexterna innehåller ofta satir, politiska kommentarer, mycket humor och dubbelmeningar. Sång, slagverk och blåsarrangemang är viktiga delar av musiken. Några av de mest kända calypso-musikerna är Mighty Sparrow, Lord Kitchener, Calypso Rose, The Mighty Shadow och Chalkdust.

Calypsonian – En som sjunger Calypso-musik.

Carnivalläs mer här.

Carnival Costume –  extravagant karneval-dräkt som i vardera band har ett eget tema i färg och design. Dräkterna kan bestå av fjädrar, pärlor, glitter och mycket färg.

Carnival King och Carnival Queen – kung och drottning av sin sektion i karnevalbandets parad. Dräkterna är mycket extravaganta och kan vara upp till tio meter höga, så stora att man oftast har en liten vagn inbyggd i dräkten.

Chutney – En musikstil inspirerad av Indisk musik. Trinidads stora indiska befolkning har gjort att chutney – en mix av soca och östindisk festmusik.

Dimarsh Gra -  Den stora showen på karnevalens söndagkväll. Varje band har en kung och drottning, som har större och mer prålig ”costume”. Karnevalens kungar och drottningar (carnival kings and queens)  tävlar på scenen i Queen´s Park Savannah med costumes ibland upp till 10 meter höga. att namnges kungen och drottningen av karnevalen.

Dingolay – att dansa på ett glatt och bekymmerslöst sätt, att retas lekfullt eller stoltsera.

Dong, dung – engelskans ”down”, ”to whine down” att whine:a ner mot golvet.

Dred - (även pa´tnah, partner, bredren) – kompis.

Fete, Fet – En fest, mycket att äta och dricka och musik och dans till morgontimmarna.

Jab Jab -En typ av carnival costume som är djävulsinspirerad. Jab-jab är i gammal folktro ett ondskefullt väsen.

Joo-vay - (Jouvay, Jour Ouvert, J’Ouvert) “Öppna dagen” på franska, första delen av karnevalen som börjar före gryning på måndagen. Man klär sig med fördel i gamla kläder (Ole Mas), då dom måste slängas efter nattens sammanstötning med lera och färg. Vissa av karnevaldeltagarna kan klä sig i costumes med satiriskt tema eller devil costumes.

Jook, jook-jook – ”to stab someting”, en juckande rörelse.

Jumbie – spöke, väsen.

Las Lap/Last Lap – Sista minuternas gatufest på karnevalen tisdag, precis innan det officiella slutet av karnevalen på onsdag morgon (Ash Wednesday).

Liming - att hänga, umgås avslappnat. “I feeling to lime.”

Mas – Maskeraden, karnevalens parad.

Moko Jumbie – Stylt-dansare, en Afrikansk tradition som numera är integrerad i karnevaltraditionen. På sina styltor kan dansarna bli flera meter långa, deras kostymer representerar ”jumbies” – varelser från de döda.

Mud Band – Ett J’ouvert band med karnevaldeltagare som täcker kroppen med lera.

Obeah – svart magi, voodoo.

Palance –  1. palancing (verb) – att vandra omkring på jakt efter ett ”lime” (fest). 2. palancing (verb) – att vandra planlöst. 3. palancing – en populär låt av Jason Williams and Blaze (JW & Blaze).

Panorama - Sedan 1963 är Panorama den främsta tävlingen för steel band .

Panyard - Där steelbands repeterar.

Road March – Lite som Trinidad’s ”årets låt”, eller karnevalens bästa låt (tävlingen kallas för Soca Monarch).

Soca – Soul-Calypso, den moderna version av calypso. Hårdkokt politisk satir, underfundiga texter ofta med en flirt av sex och mycket humor, till snabba trummor.

Steel Pan, Steel band – Melodisk slagverk med instrument gjord av oljetrummor som  uppfanns på Trinidad på trettiotalet. Orkestrar med uppåt hundra musikanter spelar klassisk musik, soca, och pop. Banden kan även bestå av ett par-tre personer.

Tabanca – den sorgsna och övergivna känslan man får när en romans eller ett förhållande är över.

Whine, Winin – En sensuell och suggestiv dansrörelse där du rullar på höfterna på ett särskilt sätt. Stilen kan kombineras med andra steg och görs med förfining till soca, calypso och chutney.

Trini Dictionary

Tobago Alphabet

Urban Dictionary

One Thought on “Carnival Dictionary

  1. Låter helhärligt!!! Perfekt träning, där man glömmer att man tränar och bara har kul! Bra att det passar alla – gammal som ung. Ingen prestationsångest utan enbart ett tillfälle att njuta och samtidigt gör något gott för sin kropp – och knopp. Att röra sig av glädje är ju den medicin som doktorn ordinerar när man är deppig.
    Lycka till! Vi ses på dansgolvet!
    /Karin Åleles

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>